
Dwa światy smaku
2 marca 2012, 13:22Kiperzy zawdzięczają swój wyostrzony smak przede wszystkim uwarunkowaniom biologicznym. Przeciętni konsumenci wina mogą być ślepi na doskonale dla nich wyczuwalne niuanse, a nawet podstawowe właściwości trunku, takie jak równowaga słodyczy i kwasowości. Stąd wątpliwości, czy autor opisu wina nie zmyślił przypadkiem nut owocowo-drzewnych i posmaku orzechów...

Dzięki fMRI przewidziano zachowania związane z seksem i jedzeniem
18 kwietnia 2012, 11:01Wykorzystując skany rejonów mózgu powiązanych z nagrodą, naukowcy z Darmouth College byli w stanie przewidzieć poziom libido i zakres wzrostu wagi w ciągu pół roku.

Dietetyczny tandem na urazy rdzenia
27 czerwca 2012, 11:18Kwas dokozaheksaenowy (DHA), wielonienasycony kwas tłuszczowy omega-3, i kurkumina, składnik przyprawy curry, pomagają zachować zdolność chodzenia po mikrourazach rdzenia kręgowego. Eksperymenty prowadzono na szczurach, które stanowiły model mielopatii szyjnej.

Smoczek wrogiem rozwoju emocjonalnego chłopców?
20 września 2012, 06:24Naśladowanie mowy ciała występuje u ludzi w każdym wieku, a w dzieciństwie stanowi ważny mechanizm uczenia. Nadmierne wykorzystywanie smoczka może hamować rozwój emocjonalny chłopców, nie pozwalając im wypróbowywać różnych wyrazów twarzy.

Po co chodzić, skoro można skakać?
4 grudnia 2012, 13:53Dzięki wiosłowatym strukturom z tylnych kończyn przedstawiciele rodziny Tridactylidae potrafią wyskakiwać z wody. W odróżnieniu od zwierząt wykorzystujących napięcie powierzchniowe, np. nartników czy bazyliszków, odpychają się nogami od zanurzanych głębiej kul wody.

Oglądanie telewizji a konflikt z prawem
18 lutego 2013, 18:50Dzieci, które oglądają najwięcej telewizji, jako dorośli z wyższym prawdopodobieństwem wchodzą w konflikt z prawem.

Mapowanie unikalnych na krawędzi
16 maja 2013, 11:40Naukowcy sporządzili pierwszą na świecie mapę zagrożonych wyginięciem wyjątkowych ssaków, płazów i koralowców. Miała ona unaocznić fakt, że choć zidentyfikowano obszary krytyczne dla zachowania różnych gatunków, chroni się tylko minimalną ich część (w przypadku ssaków 5, a płazów 15%).

Nanopowłoka z naturalnych składników
12 lipca 2013, 10:03Australijscy naukowcy opracowali samoorganizującą się nanopowłokę z naturalnych składników - kwasu taninowego i kationów żelaza (Fe3+). Można ją będzie wykorzystać do dostarczania leków czy ochrony antykorozyjnej.

Co wpływa na to, ile wina trafi do kieliszka?
30 września 2013, 12:24Naukowcy wiedzą, że czynniki środowiskowe, np. wielkość talerzy, mogą wpływać na jedzenie, lecz dotąd nie badano szczegółowo ich oddziaływań na konsumpcję wina.

Psy rozpoznają znajome twarze na zdjęciach
20 grudnia 2013, 07:39Dotąd sądzono, że zdolność całościowego rozpoznawania cech twarzy (czyli twarzy jako takiej) jest typowa tylko dla ludzi, ewentualnie dla naczelnych. Tymczasem okazuje się, że psy rozpoznają znajome twarze na zdjęciach.